Cum sa nu ne prostituam pe blog

In primul rand, daca traiesti doar din blog si nu esti Zoso sau Manafu, n-am ce sa-ti spun. E clar ca o sa accepti sa scrii advertoriale pentru orice tampenie, daca iti aduce 2 lei. 

Daca ti-ai facut blogul pentru a ajunge sa traiesti din el, bafta in continuare! Ai de tras tare pana ca ceea ce scrii sa-ti plateasca facturile lunare, mancarea, masina si ce mai cheltui tu.

Aici, e cu dublu sens: daca vrei sa ai cat mai multi clienti, fara sa-ti pese si de calitatea lor, iar vei scrie orice tampenie, daca iti aduce 2 lei; daca vrei ca blogul tau sa devina unul de referinta in blogosfera romaneasca, cel putin, vei avea foarte mare grija la ce vei scrie, pentru cine. Cred ca cel mai important e sa ai un job full sau part time pe langa blog, care sa te scape de grijile financiare.

E perfect normal sa scrii pe bani, pe bunuri sau servicii. Trebuie sa stii cum sa-ti selectezi colaboratorii, doar. Daca tu esti total antiviolenta, n-o sa scrii cat de tare o fabrica de armament, nu? Daca tu urasti pisicile, si toata lumea stie asta, n-o sa incepi sa scrii ca, din auzite, pisicutele ar cumpara Whiskas in fiecare zi. Ideea e ca atunci cand scrii un articol despre ceva, faci un trasnfer de incredere. In viata reala, esti in stare sa recomanzi verbal ce recomanzi si pe blog? Sau nu prea iti vine sa le spui prietenilor: hai sa bem in X loc in seara asta, chiar daca au berea de 5 ori mai scumpa decat in restul locurilor si alunele sunt rancede.

Plus ca endorsmentul asta nu se face asa, oricum... Clientul trebuie sa aiba incredere in tine, sa-si lase produsul in mainile tale. Trebuie sa ii inspiri ceva, sa ai aceleasi valori ca si compania lui, sa va potriviti, pe fond. Iar tu trebuie sa fii un exemplu pentru altii, astfel incat recomandarile tale sa fie luate in serios. 

Concret: pare cam ciudat cand o mama face reclama unei companii de videochat care angajeaza. Fete, ca doar nu instalator sau femeie de serviciu. Pare cam penibil cand scrii un articol in urma caruia primesti o gentuta cu iaurturi, si ii indemni si pe ceilalti bloggeri sa scrie, sa primeasca si ei o gentuta cu iaurturi! Pe bune? Te dai pe iaurturi?... Una e sa scrii cat de mult iti plac iaurturile respective si ca mananci doar de la brandul respectiv, si sa fie adevarat, alta e sa "hai sa scriem pe iaurtele, prieteni!".

Cum stii ca scrii bine advertorialele, totusi? Te suna lumea si te intreaba cu cine trebuie vorbit, sa ajunga si ei in locul ala misto? :))

LIKE me? https://www.facebook.com/suntblondapunctro

Sursa foto: http://www.successfrequency.com/business-tips/blogging-for-business/

 

 

Alexandra Bostan

Sunt puternica. Sunt desteapta. Sunt frumoasa. Sunt femeie. Si sunt blonda :)

Mai pe scurt: Alexandra Bostan - PR, cook, cat lover, fashion lover.

Ai ceva sa-mi spui? [email protected]

Webstock
Go to top