Din banii de pe taxa auto o sa-mi iau bilet de avion, sa parasesc tara

Practic (da, incep cu practic, inca nu m-am calmat si eu in capul meu stiu exact ce vreau sa spun si ce am spus pana acum), in septembrie 2012 am facut rost de-o masina adusa din Germania, neinmatriculata si m-a mancat undeva sa fac eu asta. Dar trebuia sa o fac, asa ca am platit si taxa de prima inmatriculare, adica 2959 lei.

Asa tare m-a durut sufletul sa dau banii aia la Finante, cand puteam sa-mi iau haine, pantofi, genti, sa plec in concediu... Dar m-am linistit auzind ca pot intenta proces impotriva statului si sa primesc banii inapoi. Chiar daca valoarea masinii scade in cazul in care vreau sa o vand, am zis ca o fac., pentru ca nu mi se parea corect sa o platesc. Si ma duc la unul dintre cei mai buni avocati din oras, crezand ca fix el se va ocupa de caz :)) Depun actele, ajungem la primul termen, ajungem la al doilea, apoi la cel final. Pana la pronuntarea sentintei, eu ma si visasem deja in vreo 3 concedii platite din banii aia. Ajungem si la recurs, il castigam si pe ala, iar apoi aud de porcaria aia de lege, ca primim banii inapoi in 5 ani, cate o rata de 20% din suma in fiecare an. 

Si stam, si stam, si asteptam, tot sperand ca la mine, care castigasem si recursul inaintea publicarii ordonantei in Monitorul Oficial, sa nu se aplice bullshitul asta de vrajeala. Azi am aflat ca se aplica. Ma duc frumos la Finante, cu dosarelul in brate, completez o cerere si sunt trimisa la Registratura, nu inainte de a mi se spune: "Ok, mergi sa iei numar de inregistrare si o sa iei banii in 5 ani". Practic, pentru ca legea asta se aplica tuturor prostilor care am platit taxe declarate ca fiind ILEGALE de catre Uniunea Europeana, din 2008 pana 2013. Daca tu ai platit intre 2007 si 2008, esti cocos! Iti iei banii inapoi integral, pentru ca tu ai platit alta taxa decat noi. Tot o spaga nenorocita, tot un fel de taxa de vama (repet - ilegala), dar a ta s-a numit altfel decat taxa de prima inmatriculare, de poluare, de timbru. Faza tare e ca fix cu cateva zile inainte sa se publice legea, a castigat si Puya recursul, iar avocatul lui spunea senin ca banii ii vor fi restituiti clientului sau in termen de 30 de zile. Adica, cum?! Puya e mai bun decat restul romanilor? Sau avocatul ala facea o spalare pe creier nationala?

Si acum, planul e absolut extrem de simplu: astept hartiuta de la Finante, fac un dosarel frumos, merg la avocat si intentez un nou proces impotriva statului, cerand toata taxa, cheltuielile de judecata, dobanda integral, dar si daune morale. Pai bine, bai handicapatilor, pe mine cine ****** m-a intrebat: "bai proasto, bai saraco, ai toti banii sa platesti taxa, vrei sa o dai in rate?". Pe mine nu ma intereseaza politica, nu discut, nu ma documentez, traiesc ok in ignoranta mea totala. Dar cand am auzit justificarile pentru masura asta, ca s-ar face gaura in bugetul de stat daca s-ar restitui toate taxele integral, plus cheltuieli si dobanzi, m-a luat capul! De parca toti care am platit taxa facem ceva sa o luam inapoi, de parca pur si simplu intram la Finante si luam banii pe loc, toti, in aceeasi zi. De parca noi am putut sa comentam ceva cand am platit taxa, desi toata lumea stia ca e ilegala!

Deci, da, concluzia e simpla: din nimicul asta mie imi vine sa ma mut din tara. Si inca sunt un caz fericit, sunt oameni care au procese complicate cu statul, care platesc taxe si impozite imense, nejustificate. Si sincer, degeaba spunem toti ca nu e o solutie sa pleci afara, ca nici acolo nu sunt cainii cu covrigi in coada si ca trebuie sa ne salvam tara de aici, de pe teritoriul ei. Clar, nici in strainatate nu e totul perfect, e viata mai scumpa, dar hai sa ne luam gandul de la faptul ca facem parte din Europa. Suntem cea mai de cacat tara de pe tot continentul asta. Toata lumea o gandeste, unii o si spun...

LIKE me!

Sursa foto: http://www.thejournal.ie/eu-allows-spain-ban-on-romanian-workers-199812-Aug2011/

 

Alexandra Bostan

Sunt puternica. Sunt desteapta. Sunt frumoasa. Sunt femeie. Si sunt blonda :)

Mai pe scurt: Alexandra Bostan - PR, cook, cat lover, fashion lover.

Ai ceva sa-mi spui? [email protected]

Webstock
Go to top