Bai, televiziunilor de stiri! Nu va e rusine cu "dezbaterile" alea?

ponta iohannis ponta iohannis facebook.com

Am asteptat, cu sufletul la gura, macar o dezbatere electorala in aceasta campanie. Nu pentru a ma decide cu cine votez, ci pentru a face o analiza de Relatii Publice asupra acestui act.

De votat, n-am cu cine vota. Nu vreau un candidat strateg malefic, nu vreau nici un candidat cu chip de om nebun si fara suflet. De fapt, votez cu amandoi, sa nu se supere nici unul. Revenind la dezbateri, insa, televiziunile s-au facut de tot rasul.

Nu poti sa nu iei ca exemplu dezbaterile din SUA, leaganul democratiei. Acolo, candidatii se calca unul pe celalalt in picioare pentru a ajunge in fata camerelor. In Romania, se roaga tot poporul si televiziunile de unul dintre candidati, sa ne onoreze cu prezenta. In SUA, fiecare candidat merge ca la taiere, 100% convins ca cel putin unul dintre contracandidatii sai il va ataca cu ceva. La noi, e rusine sa faci un atac la persoana, orice e considerat atac la persoana. In SUA, toti candidatii vor sa mearga la dezbaterile de la tv sau televizate, astfel incat electoratul sa ii vada cat mai mult si sa ii spele pe creier. La noi, unul dintre candidati e prea bun sa fie vazut de popor, e prea mut sa aiba ce sa le spuna oamenilor, e prea orgolios sa accepte patru dezbateri, stabilite de contracandidat.

In plus, televiziunile au facut o treaba deplorabila... Prima a avut cinci (cinci, parca) moderatori. Unul principal, restul cu intrebari, din cand in cand. Cronometrul praf, drepturi la replica neprogramate, timpul alocat - doua ore. CUM ADICA DOUA ORE?! Ieri, se stia ca acea dezbatere e singura, iar voi v-ati gandit sa-i alocati doar doua ore? Va dati televiziune dornica de a informa poporul, dar ii lasati pe cei doi candidati sa vorbeasca o ora fiecare, in medie? Pe langa faptul ca audienta ar fi fost maxima pe toata durata dezbaterii, faceati bani din audiente, lamureati, naibii, toate problemele confruntarii si se raspundea la orice intrebare ar putea avea electoratul.

Sa nu mai vorbim despre emisiunea de dupa dezbatere, cand moderatorul principal o cearta pe una dintre moderatoare ca a tinut, vizibil, cu unul dintre candidati, iar asta nu se face la o televiziune obiectiva. La cateva minute dupa, se da cu capul de pupitru, de nervi, ca i-a ridicat mingii la fileu unui candidat, iar el n-a profitat de ele. Sa nu mai spunem nici ca, pentru a-si mentine audienta ridicata, erau dispusi sa pastreze unul dintre invitati in platou, si dupa dezbatere, dar n-ar fi prelungit-o...

Dezbaterea a doua - ceva mai profi. Cronometrul regulamentar, candidatii ceva mai pregatiti (ambii, chiar!), un singur moderator. Probleme: nu s-a gandit nimeni ca o domnisoara - floricica delicata va fi complet acoperita de doi barbati; n-o lua nimeni in seama cand cerea pauza, stop etc. Decoruri diferite la fiecare candidat: unul cu decor neutru, intr-o culoare calda, calma, iar celalalt cu un decor in trei culori puternice, in dungi verticale. Intrebarile de inceput - intrebari de oracol, efectiv. Mai avea sa-i intrebe culoarea favorita. Raspunsul cel mai idiot? Candidatul incepe raspunsul spunand care e numele sau. Serios?...

Marea problema si aici? Tot timpul. La 21:19 anuntau finalul emisiunii si au mai trecut maxim 10 minute pana la el. S-a spus ca aceasta a fost ultima dezbatere, iar a doua televiziune nu a invatat nimic de la prima?! Avea moderatoarea o lista lunga de intrebari, dar nu mai aveau timp. Rusine, bai, televiziunilor!

Dezbaterile in sine? Deplorabile. Un candidat refuza sa puna intrebari, sa ceara drepturi la replica, nu face contact vizual cu contracandidatul, replici penibile... Contrar opiniilor unora, intr-o dezbatere e foarte bine sa vorbesti mult, tot timpul, sa dai cifre, citate; pari destept, bine pregatit, interesat cu adevarat de postul ala pe care il vrei. 

Dar m-au ajutat, cumva, dezbaterile. Daca saptamana trecuta spuneam ca imi anulez votul, pentru ca nu am cu cine vota, acum stiu sigur ca e un candidat pe care nu vreau, sub nici o forma, sa il vad castigator. Aroganta, nervi, lipsa de interes, momente de nebunie, de negare, rautate. Nu vreau asa ceva, merci!

P.S.: Postarea asta nu primeste comentarii decat legate de dezbatere, in sine. Nu ma intereseaza cine cu cine tine si de ce e rau ca nu tin cu ala sau cu celalalt. 

LIKE me. 

Alexandra Bostan

Sunt puternica. Sunt desteapta. Sunt frumoasa. Sunt femeie. Si sunt blonda :)

Mai pe scurt: Alexandra Bostan - PR, cook, cat lover, fashion lover.

Ai ceva sa-mi spui? [email protected]

Webstock
Go to top