Cezar Ouatu, interviu la o blonda

cezar ouatu cezar ouatu bogdanstoica.ro

Am mers la primul concert pop - opera dintr-un mall weekendul asta. Impresii? Mi-a placut la nebunie, si, ca blogger oficial, am luat un interviu cu solistul Cezar.

Cum te simti sa fii primul solist din Romania care ia parte la primul concert pop-opera dintr-un mall si de ce ai acceptat acest decor neobisnuit?

Ma simt, in primul rand, foarte mandru, pentru ca tot conceptul acestui concert, spectacol, eveniment in premiera imi apartine, de la A la Z, de la oamenii din orchestra, la partituri si logistica - tot ce tine de organizare. A contat foarte mult si sustinerea celor de la Ploiesti Shopping City si increderea pe care au avut-o in acest proiect. Am vrut sa il fac intr-un mall pentru ca pop - opera este un gen de muzica umana, care iti transmite mesajul, indiferent de etnie, rasa, varsta. M-am gandit ca acest gen elegant, care se canta de obicei in sali elegante si evenimente exclusiviste, teatre, opere, se poate face in fata publicului larg, cu un trafic foarte mare, ca intr-un mall. A fost cea mai buna varianta, iar impactul emotional a fost pe masura; m-am bucurat si mi-a confirmat ceea ce am gandit de la inceput: aceasta muzica are un efect minunat asupra oamenilor. 

Ce te determina sa te implici in activitati muzicale inedite, uneori neobisnuite?

Nu o fac in mod ostentativ, nu vreau sa fiu cel mai original. Imi plac si mi-au placut intodeauna provocarile, dar nu cele ostentative, care duc spre kitsch. Imi plac provocarile care transmit ceva si lasa ceva in urma. Cum ar fi participarea mea la Eurovision - chiar a fost o provocare pentru mine, venita pe nepusa masa. Am mai facut o premiera inedita in televiziune: un dublu personaj, la emisiunea Te cunosc de undeva, la Antena 1, unde i-am interpretat pe profile si pe doua voci pe Lionel Richie si pe Diana Ross, cu piesa Endless love. Sunt tot felul de provocari pe care eu le fac pentru ca imi plac, nu neaparat pentru a demonstra ceva. Si acest concert este o provocare si a fost un eveniment cu ecouri foarte bune, pe plan national.  La doua zile dupa acest concert am avut ecouri foarte bune si de la alte malluri. A fost mai mult decat o provocare, a fost o oferta facuta publicului. Noi, ca artisti, traim prin public si vreau sa aduc un nou suflu, din punct de vedere muzical. E important sa existe alternative muzicale. 

Ce faci cand mergi in Ploiesti Shopping City?

In general, sunt atras de Cinema. Merg si la shopping, dar la film merg in proportie de 70 - 80% din vizite. Sunt un cinefil!

De ce atat de multe concerte si aparitii in Ploiesti, pe langa faptul ca este orasul tau natal?

Poate sunt un visator naiv, dar am crezut si cred foarte mult in potentialul cultural al acestui oras, pentru ca eu am crescut aici si la 6, 7 ani bateam holurile Filarmonicii si ale Teatrului Toma Caragiu si stiu ce lucruri se intamplau atunci. Ploiestiul chiar a avut un potential cultural foarte important, de la literatura (Caragiale, Nichita Stanescu), la muzica (Paul Constantinescu). Ploiestiul era un oras boem, dar a fost puternic industrializat si s-a omis latura culturala. Acum, ma uit cu placere pe Wikipedia, la descrierea Ploiestiului, unde, la categoria Personalitati, apare si Cezar Ouatu. Daca pot aduce un aport, il aduc, pentru a-mi lasa amprenta in Ploiesti; nu o fac doar pentru niste bani in plus. Sunt legat de acest oras; am calatorit foarte mult, dar ma intorc aici pentru impactul pe care il am asupra ploiestenilor mei. Am impact si in alte locuri, dar ma simt bine la mine acasa, cu oamenii mei, cu salile in picioare la un concert. Se intampla, uneori, sa organizezi evenimente la tine acasa, dar sa nu ti se deschida toate usile. Iata ca, totusi, muzica e suverana si ne uneste pe toti. Sunt legat de liceul Carmen Sylva, de Filarmonica unde a cantat tatal meu, un flautist de exceptie, si unde acum sunt solist vocal, plus multe alte lucruri care ma leaga de oras. Vreau, prin nume si voce, sa transform orasul intr-un obiectiv cultural. Cand eram mic, se intamplau lucruri interesante pe aici, din punct de vedere cultural. Se pot intampla din nou, cu interes propriu si ajutor de la autoritati. 

Te asteptai la reactiile publicului din Ploiesti Shopping City?

Sincer, nu! Ma gandeam ca e la un mall, sunt oameni diversi. Dar am vazut lume multa, fotografii multe. Poate erau cu caruciorul de cumparaturi dupa ei, dar se opreau sa vada ce se intampla. Nu poti sa placi la toata lumea, dar impactul emotional a fost foarte puternic.

Se observa un profil exact al publicului tau sau este extrem de variat?

Publicul din mall a fost foarte variat: nu neaparat iubitor de pop - opera, fan Cezar Oautu, dar au ascultat cu placere. Eu cant pentru oameni, nu pentru categorii de oameni. Intr-o sala de concert pot avea rromi, americani - baschetbalisti de 2 m, care lacrimeaza la auzul muzicii. Astea sunt niste semne si complimente pentru mine. Eu deschid gura, iar mesajul le ajunge in inima. Nu cant unui public de nisa! Poate concertele mele educa o anumite categorie de oameni, pentru ca pofta vine mancand; unii vin din curiozitate, doamne si domnisoare vin pentru barbatul Cezar Oautu. Sunt multe publicuri, iar eu le unesc acolo, prin muzica. Mereu ma pun si in locul lor si fac concertele pe modelul "pilula": o ora, o ora jumatate, dupa care publicul mai vrea si mai vine.

Cum privesti muzica actuala din Romania?

Scara valorilor muzicale e putin data peste cap, in Romania. Sunt multi pseudoartisti. Daca ma intrebi ca muzician, artist, absolvent de Conservator, cred ca sunt multe nereguli. Pe langa cei care nu ar trebui sa cante, dar tot sunt mediatizati, exista si o industrie bine pusa la punct, a unor artisti veterani, care au cam terminat ce aveau de spus. Pentru un artist, acum conteaza foarte mult colaborarea cu un trust, "sticla te face om". Din 2015, voi semna un contract cu un trust important si conteaza foarte mult sa faci parte dintr-o asemenea familie. Conteaza si talentul, sigur, dar in Romania de azi, conteaza sa fii prezent pe piata, sa afisezi o identitate proprie.

Vei continua concertele in malluri, dupa aceasta premiera?

Da, acum vreau sa duc mai departe acest proiect, ca un fel de caravana, care pleaca de la Ploiesti si merge in toate mallurile din tara. E un proiect cu un gen muzical care se adreseaza publicului larg, nu doar celui care vine in sali elegante, special destinate. Intr-un mall, "scena" e mult mai umana. Trairile pe care le ai cu oamenii care trec la cumparaturi sau au venit special sa te asculte sunt speciale. Toata lumea trebuie sa aiba acces la acest gen de muzica si asta incerc sa fac eu, prin vocea mea si abordarea concertelor mele.

Pentru cei care nu au ascultat albumul "the Voice of Love", cum l-ai recomanda?

Ca un medic: sa-l asculte dupa 20:00, 21:00. Glumesc, dar acest album e deja in casele unor oameni importanti, care mi-au spus ca are un rol terapeutic. Il recomand tuturor, nu doar unei nise. Lumea spune ca muzica de pe album aduce aminte de oameni, intamplari si iti rascoleste sensibilitatea, pe care, de multe ori, uitam ca o avem. In mesaj, in voce si in muzica e o armonie si o anumita profunzime.

Ce instrumente folosesti pentru a te promova, exceptand, evident, vocea?

Toata lumea stie ca, in ziua de azi, social media e la putere in materie de promovare. Facebook, Twitter, site-uri. In rest, impactul asupra publicului nu il are doar vocea, ci si imaginea. Conteaza si carcasa, nu doar continutul. De un an incoace, am aparut in multe reviste de moda, pictoriale; colaborez cu diverse case de moda si imi place sa am eticheta de barbat elegant, cu un aspect in armonie cu ceea ce cant. Nu pot sa cant pop - opera si sa ma imbrac ca Alex Velea! Am un instinct vestimentar care ma impiedica sa combin buline cu dungi si am si simt estetic. E adevarat ca nu ma imbrac doar elegant. Poate la un film ma imbrac cu haine de rapper (pantaloni largi, tricou cu Lakers). Nu sunt genul de cantaret de opera care se poarta tot timpul la costum si palarie. 

Alexandra Bostan

Sunt puternica. Sunt desteapta. Sunt frumoasa. Sunt femeie. Si sunt blonda :)

Mai pe scurt: Alexandra Bostan - PR, cook, cat lover, fashion lover.

Ai ceva sa-mi spui? [email protected]

Webstock
Go to top